Nieuws

Een artikel over VMS op logistiek.nl, hét platform voor (intra)logistiek Nederland

In veel logistieke operaties is de ‘flow’ ver te zoeken. Dat kan en moet anders, stelt Veer Motion Solutions. Dit bedrijf ontwerpt en realiseert automatiseringsoplossingen die juist de ontbrekende flow creëren. “Het is nog te vaak hollen en stilstaan.”

Nog altijd zijn veel operaties opgebouwd uit verschillende intralogistieke processen die niet of nauwelijks zijn geïntegreerd. Elk proces eindigt met het tijdelijk neerzetten of opslaan van goederen totdat ze in een volgend proces weer worden opgepakt. Dat is het geval in productieomgevingen, maar ook in magazijnen van e-commercebedrijven. Denk aan de vaak gescheiden orderpick- en inpakprocessen.

“Het is hollen en stilstaan. Het voortdurend stoppen en weer starten van die processen – laat staan het bufferen van de goederen – voegt niets toe”, stelt Niels van der Sloot, business owner van Veer Motion Solutions (VMS).

VMS ontwikkelt en implementeert intralogistieke oplossingen die flow creëren. Door te kiezen voor een combinatie van slimme automatiseringscomponenten slaagt het bedrijf uit Harderwijk steeds weer opnieuw erin de efficiëntie te verbeteren en de operationele kosten te verlagen. Een voorbeeld is de oplossing voor een bierbrouwer waarbij pallets met karton automatisch worden ontstapeld, waarna elk planovel door de lucht wordt getransporteerd naar een automatische dozenopzetmachine. “Daar is geen medewerker meer nodig die de planovellen invoert in deze machine”, stelt Van der Sloot.

Als een Zwitsers uurwerk

Uit het ruime aanbod van componenten kiest het team van Van der Sloot steevast voor innovativiteit, flexibiliteit en duurzaamheid. Het gaat om componenten met de kwaliteit en precisie van een Zwitsers uurwerk, die uitblinken in het creëren van flow. “Neem het Skyfall-systeem van Ferag, dat we onder andere kunnen inzetten als pocketsorter in e-commercemagazijnen. Het probleem met veel pocketsorters is het vullen en legen van de pockets, waarvoor vaak mensen nodig zijn. Het Skyfall-systeem biedt een elegante oplossing voor het automatisch vullen en legen van die pockets.”

Robot voor mixed palletizing

Een ander voorbeeld is de portaalrobot van Skilled, die bij uitstek geschikt is voor het creëren van mixed pallets. Denk aan pallets met kratten waarin verschillende versproducten zitten. De robot creëert eigenhandig een dynamische orderpickvoorraad met stapels kratten op de vloer. Vervolgens pickt hij het juiste aantal kratten met de juiste producten en stapelt die in het juiste patroon op een pallet. “Maar wij kunnen net zo gemakkelijk oplossingen leveren met AGV’s of cobots. Daarvoor werken wij nauw samen met de fabrikanten van deze systemen”, stelt Van der Sloot.

Zelflerend conveyorsysteem

In het productportfolio van VMS zitten dus producten van gerenommeerde material handling specialisten als Ferag en Skilled. Vanaf 1 juli wordt Avancon aan dat rijtje toegevoegd. Dit bedrijf produceert modulaire en flexibele plug-and-play conveyorsystemen. De onderdelen kunnen snel en simpel aan elkaar worden geklikt, waarna een zelflerend systeem ontstaat. “Complexe en tijdrovende integratieprocessen zijn overbodig.”

Avancon biedt een veelzijdig conveyorsysteem, benadrukt Van der Sloot. Producten met een breedte tot 140 centimeter kunnen probleemloos worden getransporteerd. Het maximale gewicht bedraagt 50 kilogram per conveyor. De conveyor kan worden voorzien van verschillende soorten rollen – hard of zacht, met veel of weinig weerstand – die worden gemonteerd met een steek die is afgestemd op de operatie van de klant. Elke sectie draait alleen maar als dat nodig is, zodat het energieverbruik beperkt blijft. “En krachtstroom is niet eens nodig. Aansluiting op het 220 Volt-net volstaat.”

Geen verborgen kosten

Niet alleen de oplossingen werken met de precisie van een Zwitsers uurwerk. Dat geldt ook voor het team van Veer Motion Solutions. Elk project wordt tot in de puntjes voorbereid. Een turnkey-oplossing is daadwerkelijk een turnkey-oplossing zonder verborgen kosten. “Wij beschikken over een eigen team dat de montage, training en nazorg verleent. Onze service stopt niet na de oplevering van een systeem.”

Wij delen graag informatie over ons vakgebied.

  • Optimaal stapelen op de kleinste ruimte: de GPA-25 van SEGBERT maakt het mogelijk.

    18 april 2024

  • Ferag AG UTR Ombouw voor DPG Media Nederland in Amsterdam

    14 maart 2024

Copyright VMS