Segbert logo

Snel én flexibel dozen en kratten palletiseren met de CPA-10

Meer flexibiliteit aan het einde van de verpakkingslijn? Onze partner, Segbert, speelt in op deze huidige marktvraag met de CPA-10. Dit is een unieke cobot oplossing voor palletiseren en depalletiseren. De cobot is gemakkelijk te verplaatsen van lijn A naar lijn B, is compact en is binnen 2 minuten te monteren en demonteren.

  • Volledige flexibiliteit op volle snelheid
  • Up and running in 2 minuten
  • Makkelijk te verplaatsen (vandaag lijn A en morgen  lijn B)
Benieuwd wat de CPA-10 voor uw bedrijf kan betekenen?
  • Segbert marktintroductie

De oplossing: CPA-10 palletiseermachine

Het compacte systeem van de CPA-10 maakt dynamisch palletiseren en depalletiseren op maximaal twee pallets mogelijk. Als semi-automatisch systeem werkt het meestal in een snelle industriële modus. Wanneer een persoon nadert, schakelt deze automatisch over naar de samenwerkingsmodus.

Zes of elf producten per minuut

De huidige versie van de CPA-10 is ontworpen voor producten zoals kartonnen dozen en trays die kunnen worden vastgegrepen met een HRC-vacuümzuiger. In de versie zonder beschermende maatregelen of in samenwerkingsverband kunnen zes producten per minuut gepalletiseerd of gedepalletiseerd worden. Wanneer de CPA-10 uitgerust is met veiligheidsvoorziening, dan zijn tot 11 producten mogelijk in industriële modus.

Als alternatief voor laserscanners of stepmatten heeft Segbert ook een flexibel beschermingshek ontwikkeld dat volledig met het systeem verplaatsbaar is. Zelfs met een beschermingshek blijft het systeem gemakkelijk te verplaatsen.

CPA-10 Segbert

De maximale netto belasting is 9 kg. De robot zit op een beweegbare, in hoogte verstelbare console die als 7e as in de besturing is geïntegreerd. Het maximale bereik van de manipulator is 1.200 mm en is daarmee bij uitstek geschikt voor europallets. Het systeem wordt flexibel en intuïtief bediend met behulp van het door Segbert ontwikkelde RobAdmin Basic of Pro 3D laagprogramma. De software berekent automatisch het ideale lagenpatroon voor de robot met behulp van een algoritme. Productbeheersoftware is ook geïntegreerd.

Besturing door Motoman van Yaskawa

De robot wordt bestuurd door een krachtige Motoman YRC1000micro-controller, die via open interfaces communiceert met de programma’s en de systeembesturing. Deze compacte controller met een kastvolume van slechts 30 liter maakt optimaal gebruik van de ruimte mogelijk. Het handprogrammeerapparaat van de YRC1000micro-besturing is ergonomisch en overzichtelijk en met een gewicht van slechts 730 gram het lichtste in zijn categorie. Het touchscreen maakt gemakkelijk bewegen en scrollen met de cursor mogelijk. Daarnaast is het ook mogelijk om de robotarm direct met de hand te sturen en te programmeren (Direct Teach, DT).

CPA-10 Segbert

De voordelen van de CPA-10 op een rijtje

Verplaatsbaarheid

De CPA-10 kan volledig met een heftruck worden verplaatst – inclusief een veiligheidszone – en is daarom bijzonder flexibel inzetbaar. Voor montage en demontage is geen gereedschap nodig. Dit duurt slechts twee minuten.

Hoog veiligheidsniveau

De CPA-10 is uitgerust met een door Segbert ontwikkeld veiligheidssysteem dat niet alleen zorgt voor veiligheid voor mens en machine maar ook voor sneller (de)palletiseren. Een lichtgordijn, in de cobot geïntegreerde koppelsensoren en nauwkeurige botsing bewaking garanderen absoluut veilig werken.

Robot- en cobotmodus

Vanwege het speciale veiligheidsgebied kan de CPA-10 twee snelheden hanteren. In robotmodus draait de CPA-10 aan 11 producten / min. sneller dan andere cobots op de markt. De wat langzamere cobotmodus met 6 producten / min. schakelt in zodra het lichtgordijn is gepasseerd en geldt ook voor installaties zonder veiligheidshekwerk. Het is de interactie tussen robot- en cobotmodus die snel palletiseren mogelijk maakt!

De CPA-10 is leverbaar met zowel een vacuümzuigapparaat als een vorkgrijper, waardoor het naast (kartonnen) dozen en andere stevige containers ook producten zoals stapels papier of open kartonnen dozen kan grijpen en palletiseren. Hierdoor is de Cobot bij uitstek geschikt voor grafische en intralogistieke gebieden. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van de CPA-10?

Hoe is het idee voor de CPA-10 ontstaan?

De focus van Segbert lag tot nu toe op grote palletiseermachines, waarvan er wereldwijd meer dan 300 worden gebruikt, voornamelijk in drukkerijen en andere bedrijven in de grafische industrie. Maar, Segbert wil zich ook richten op nieuwe markten, zoals de cosmetica- en zoetwarenindustrie.

“In veel supermarkten worden tegenwoordig producten direct vanaf de pallet verkocht. De verpakkingsvormen zijn divers, inclusief ronde containers en containers met open bovenkant”, zegt Klaus Segbert en hij vervolgt: ”Dat kan niet worden gepalletiseerd met een klassieke lagenpalletiser. Wat meer nodig is, zijn compacte, flexibele en gemakkelijk verplaatsbare end-of-line systemen.”

Al snel werd duidelijk dat gelede robots hierin een belangrijke rol zouden spelen. Daar zit alleen een uitdaging: een cobot die directe mens-robot samenwerking mogelijk maakt, biedt een hoge mate van flexibiliteit en maakt een compact ontwerp mogelijk, maar haalt niet de gewenste snelheden. Een klassieke industriële robot daarentegen kan hoge snelheden bereiken, maar is door veiligheidsvoorzieningen zoals hekwerken en safetybarriers minder flexibel.

Segbert wil allebei: “We wilden absoluut meer bieden, namelijk volledige flexibiliteit op volle snelheid”, vertelt Klaus. “Dat was uiteindelijk doorslaggevend voor ons concept, omdat het ons onderscheidt van de concurrentie.” (bron)

Bekijk de technische specs

  • Segbert marktintroductie

    Technische gegevens CPA-10

Benieuwd naar de voordelen van de CPA-10 voor uw bedrijf?

We leggen u graag uit wat de voordelen van de CPA-10 voor uw bedrijf kunnen zijn. Neem vrijblijvend contact op via het formulier en we zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Copyright VMS