In 2022 betrad Nederland een nieuw tijdperk van verpakkingsregulering, en dit betekent serieuze veranderingen voor de industrie. De Nederlandse verpakkingswetgeving, in lijn met de wereldwijde ESG (Environmental, Social, and Governance) richtlijnen, heeft de missie om verpakkingsafval te verminderen en recycling te stimuleren.

ESG & normen duurzaam verpakken

De kern van deze wetgeving legt de verantwoordelijkheid voor verpakkingen en de bijbehorende afvalverwerking in handen van producenten en webshops. Dit betekent dat zij niet alleen financieel moeten bijdragen aan recycling en verwijdering, maar ook moeten investeren in duurzamere verpakkingsoplossingen.

Bedrijven worden nu gedwongen om niet alleen de wettelijke vereisten te omarmen, maar ook de groeiende eisen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen. Een van de meest opvallende veranderingen is de nadruk op duurzaamheid en ESG-conformiteit. Bedrijven moeten overstappen naar verpakkingsoplossingen die voldoen aan de nieuwe normen voor milieubewustzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit omvat:

  • Herbruikbare verpakkingen: Weg met wegwerpverpakkingen; hallo herbruikbare oplossingen om afval te verminderen en natuurlijke hulpbronnen te sparen.
  • Gerecycled materiaal: Verpakkingen vervaardigd uit gerecyclede materialen, zoals papier, karton of plastic, om de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen.
  • Composteerbare verpakkingen: Biologisch afbreekbare verpakkingen op basis van plantaardige materialen die bijdragen aan een circulaire economie.
  • Downgauging: Verpakkingsmateriaal verminderen door bijvoorbeeld de dikte te verminderen om afval te minimaliseren. Daarnaast is maximaal 40% lege ruimte toegestaan voor gegroepeerde verpakkingen, transportverpakkingen of e-commmerceverpakkingen.
  • Inzamelings- en recyclingprogramma’s: Programma’s opzetten voor het verzamelen en recyclen van verpakkingen, zodat consumenten actief kunnen bijdragen aan duurzaamheid.

E-commerce verpakkingen

Bent u actief bezig met het automatiseren en optimaliseren van uw verpakkingsprocessen in lijn met duurzaamheid en ESG-normen? Dan nodigen we u graag uit om contact met ons op te nemen!

In deze tijd van overgang naar duurzaamheid is Coesia een voorloper in de verpakkingsindustrie met innovatieve oplossingen die ESG-conform zijn. Coesia biedt een uitgebreid assortiment verpakkingsmachines en -oplossingen voor diverse industrieën. Deze oplossingen helpen bedrijven niet alleen om aan de nieuwe ESG-richtlijnen te voldoen, maar ook om hun verpakkingsprocessen efficiënter en duurzamer te maken.

De E-BM machine van Coesia is ontworpen met precisie en duurzaamheid als leidraad. Deze machine minimaliseert het gebruik van verpakkingsmateriaal, vermindert afval door de productie van fit-to-size e-commerce dozen on demand. De machine automatiseert processen, vermindert handmatig werk en dit resulteert in kostenefficiëntie.

Daarnaast biedt Coesia confectiemachines die specifiek zijn ontworpen om producten in bulk of verschillende formaten te verpakken, zoals blisters of doosjes. Deze machines zijn speciaal ontworpen voor de productie van grote volumes verpakte producten en bieden een duurzamere en efficiëntere oplossing dan handmatige verpakking.

In een tijd waarin duurzaamheid en ESG-richtlijnen de toon zetten, is Coesia’s toewijding aan innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke pijler voor de Nederlandse verpakkingsindustrie, en we zijn er trots op om samen met Coesia, onze partner, de weg te effenen naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst voor de sector. Neem contact met ons op voor specifieke informatie over de beschikbare machines en oplossingen van Coesia.

Copyright VMS