Nieuws

De start van een nieuwe samenwerking met Avancon

VMS biedt samen met Avancon een nieuw concept voor modulaire en plaatsbesparende plug-and-play conveyors. Avancon heeft namelijk een nieuw, innovatief concept geïntroduceerd voor het bouwen van complexe interne transportsystemen met een uniforme basis. Met dit concept betreedt het Zwitserse bedrijf de snelgroeiende markt voor distributie- en sorteercentra. Vanaf 1 juli fungeert Veer Motion Solutions (VMS) als partner van Avancon in Nederland.

Avancon biedt een opmerkelijk, innovatief ontwerp voor conveyor-systemen met een nieuw technologisch concept. Het concept is geschikt voor het intern transport van dozen, bakken, pakketten, trays, zakken, bagage, glas, zonnepanelen en andere kwetsbare producten met een gewicht van maximaal 50 kilogram. Deze producten representeren circa tachtig procent van alle goederen die dagelijks over de hele wereld worden getransporteerd.

Autonoom conveyor-systeem

Bij een conventionele conveyor-producent staan de rollen centraal en wordt de rest daaromheen ontwikkeld. Dat betekent dat de aandrijving, tandwielen en andere componenten direct aan de rollen zijn bevestigd. Zelfs de motor is in de rol geïntegreerd. Dat is met de innovatie van Avancon verleden tijd.

De innovatie van Avancon betreft een volledig autonoom conveyor-systeem, waarvan alle onderdelen homogeen geconstrueerd zijn en samengesteld kunnen worden tot een succesvol geheel. De basisconstructie uit geanodiseerde aluminium profielen, de speciale assen en het aandrijfsysteem zijn allemaal in een gesloten constructie ondergebracht. Dat geldt natuurlijk ook voor de elektronische besturing. Zelfs de stroomvoorziening is onzichtbaar en in één van de dwarsverbindingen verwerkt.

Daardoor ontstaat een uniek, interactief concept, waarmee klanten rollenbanen in verschillende varianten kunnen bouwen: met een enkele of dubbele rij rollen aan weerszijden van de baan, maar ook een baan met multiblock-rollen of één doorlopende rol zijn mogelijk.

Zone powered conveyors

Het totale systeem kan als zwaartekrachtbaan worden geïnstalleerd, maar ook een ‘zone powered conveyor-systeem’ (ZPC) is mogelijk.  Met hetzelfde concept kan ook een transportband worden gerealiseerd. Welke variant de klant ook kiest, alle conveyors zijn gebouwd op hetzelfde platform met een beperkt aantal onderdelen, waarmee eindeloos kan worden gevarieerd.

De autonome elektronische besturing – op basis van de veldbus AS-interface – kan inclusief de speciale kabels eenvoudig zonder gereedschap in de daartoe bestemde ribben worden geklikt. Deze ZPC-besturing is gepatenteerd.  Klanten kunnen eventueel zelf de installatie en het onderhoud voor hun rekening nemen, wat leidt tot lagere onderhoudskosten. De totale assemblage van de afzonderlijke onderdelen wordt in-house voorbereid en getest, waarna de eindmontage op locatie niets anders dan ‘plug-and-play’ is.

Het systeem wordt geleverd met een eigentijds design, dat past bij de moderne machines en hedendaagse architectuur van de klanten. Tot op heden biedt de markt geen vergelijkbaar systeem dat het predicaat ‘avant garde’ verdient.

Modulair samengestelde bochten

Tot het ZPC-concept behoren ook invoer- en uitvoerbanen en natuurlijk kruisingen, die in het totaalconcept optimaal kunnen worden geïntegreerd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van één enkel component, de Omni-directional Transfer Unit (OTU), die eenvoudig in samenstelling kan worden ingebouwd en die op dezelfde wijze als de rest van het systeem kan worden aangestuurd.

Eén enkele OTU is gemaakt uit hoogwaardige techno-polymeren en is 75 x 75 x 133 mm groot. Met zwaluwstaartverbindingen kunnen meerdere OTU’s met elkaar worden verbonden. Dankzij aandrijfriemen en een modulaire tandheugel kunnen de rollen bijna 360° draaien. Daardoor kunnen goederen in nagenoeg elke richting worden getransporteerd. Op de manier creëren deze rollen voor bijvoorbeeld het uitvoeren van goederen een natuurlijke bocht, die een snel en soepel transport mogelijk maakt en tegelijkertijd ruimte bespaart. De wielen met banden van polyurethaan (PU) worden dankzij een pijlvertanding op elk wiel perfect aangedreven. Dat alles blijft aan de buitenkant onzichtbaar.

Opmerkelijk is dat alles direct wordt aangedreven met elektrische BLDC-motoren van 48 V en circa 40 Watt. De totale constructie blijft daardoor beperkt. Dat bespaart ruimte in de hoogte en ook kosten.

Partner in Nederland

Avancon SA heeft wereldwijd inmiddels met succes meerdere installaties gebouwd met behulp van gerenommeerde parters en system integrators. Sinds 1 juli 2019 is het vooruitstrevende conveyorsysteem in Nederland verkrijgbaar via VMS. Business owner Niels van der Sloot van VMS is blij met de nieuwe samenwerking. “Voor ons is de oplossing van Avancon een prachtige aanvulling op ons productportfolio van moderne, innovatieve en kwalitatief hoogstaande material handling systemen. De onderdelen van Avancon kunnen snel en simpel aan elkaar worden geklikt, waarna een zelflerend systeem ontstaat. Complexe en tijdrovende integratieprocessen zijn overbodig.”

Wij delen graag informatie over ons vakgebied.

  • Segbert palletiseerlijn voor Mediahuis

    23 maart 2023

  • LogiMAT 2023, Stuttgart

    23 maart 2023

Copyright VMS